Бившият ректор Ваньо Митев е на свобода срещу 20 000 лева

Медицинският университет в София е със замразени сметки след серията скандали. А бившият ректор Ваньо Митев, срещу когото има няколко обвинения, е на свобода срещу 20 000 лева. 

Купуването на автомобил за над 100 000 лева и сключването на договори с адвокати, които не са били нужни, направиха Ваньо Митев обвиняем. А извършеното от него е оценено на близо 300 000 лева щети. 

По темата

„Той няма от какво да се притеснява. Аз също смятам, че няма от какво да се притеснява”, заяви адвокат Димитър Вълчев.

„Колегите от Софийската градска прокуратура са квалифицирали този случай като особено тежък, с оглед високия размер на щетата ,която е настъпила за Медицинския университет в резултат на неизгодни сделки, които Митев е сключил”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

И това е само първото обвинение, по което прокуратурата е събрала доказателства. Но нямало да е единственото.  Скандалът стана още по-голям, след като вчера досегашният ректор Вихра Миланова беше принудена да напусне поста си. 

А от образователното министерство  вече трети ден чакат да получат протоколите от избора на новия ректор – Виктор Златков.  Но професорите отказват да им ги предадат.

„Възмутително и незаконно е да не се оказва съдействие на държавен орган. Заложеното ми дава всички основания да твърдя, че на територията на Медицинския университет властва беззаконието”, заяви ресорният министър Меглена Кунева.

Разследваният Ваньо Митев и новоизбраният ректор Виктор Златков са от един лагер в споровете във висшето училище. И твърдят, че отстраняването на Вихра Миланова било наложително.

Повече по случая си припомнене във видеото: