От ПГ на ГЕРБ са поискали преформатиране на правителството

Премиерът Бойко Борисов пристигна изненадващо в парламента. Той нареди на депутатите от ГЕРБ да свикат извънредно заседание и да приемат всички предложения за дневния ред на опозицията. 

По темата

Според него те не трябва да се подвеждат по "популизма на някои от колегите си".

Борисов заплаши Реформаторския блок, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори. Според премиера те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция.

Борисов заяви, че "повече няма да се занимава с тях" и че от парламентарната група на ГЕРБ са поискали да преформатира правителството.

Минути след острото изказване на премиера, стана ясно, че той е свикал извънредно министрите в 17:30 часа днес следобед. По информация на NOVA там са поканени и членовете на политическите им кабинети. Дали ще се стигне до смяна на министри от Реформаторския блок - очаквайте в Новините в 19 и на следете на nova.bg.

Припомняме, че след три неуспешни опита Народното събрание не успя да събере кворум за днешното си извънредно заседание. Според ГЕРБ и Патриотичния фронт било работа на БСП и ДПС сами да си осигурят кворум, след като са свикали извънредно заседание.

"Или реформаторите ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде ще се правят на опозиция в НС, а същевременно имат седем министри. Ако някой си мисли от нашите колеги – РБ и ПФ, че ние само ще подкрепяме идеите им, а когато има проблем, ще се скрият от нас и ще излезе, че ГЕРБ е предлагал тези неща - греши. Защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да се ограничи гласуването в Турция и не искаше да отстъпи – ние се съгласихме. РБ пък ги беше страх, че на следващи избори може да не минат 4%, а сега казват, че Данаил Кирилов е предложил квадратчето „Не подкрепям никого”. Абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа, с която се опитват да внушат, че ние се стремим към победа по нечестен начин. Аз съм за честни избори, ще приемем каквото и да е предложение за промени от останалите партии. Но искам много ясно да заявя, че коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се създава Кабинет. Днес парламентарната група на ГЕРБ поиска от мен конфигурацията на правителството да се преформатира. РБ трябва да си помисли добре къде иска да бъде – в управлението или в опозицията, защото повече по никакъв начин няма да допусна Политическа Партия ГЕРБ единствено да носи пасивите в НС."

Още за събитията в парламента гледайте във видеото: