Държавният департамент публикува списък с даровете и тяхната стойност

Скулптура на кон с инкрустирани скъпоценни камъни и две позлатени механизирани птички са само част от скъпите подаръци, които американският президент Барак Обама е получил от световни лидери през изминалата година, пише Би Би Си.

Списъкът, публикуван от Белия дом, включва още седем кутии с кубински пури и два еднакви велосипед за Обама и съпругата му Мишел от Холандия.

СНИМКИ С НЯКОИ ОТ ПОДАРЪЦИТЕ, КОИТО ОБАМА Е ПОЛУЧАВАЛ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, ВИЖТЕ ТУК

Скулптурата на кон, изработена от позлатено сребро, диаманти, жълти сапфири, рубини, цаворити и обсидиан, държавният глава на САЩ получил от краля на Саудитска Арабия Салман през септември 2015 г. Този дар, заедно с комплект за голф и хронометър, са на стойност 523 000 долара. Това е най-скъпият подарък за Обама за миналата година, информират от Държавния департамент.

От Рияд президентът получил още меч с дръжка от седеф и злато с калъф с рубини, златни и сребърни елементи. Оръжието струва 87 900 долара.

Двете позлатени механизирани птички за часовник пък дарил емирът на Катар. Тяхната приблизителна стойност е 220 000 долара.

Кутиите с пури от Куба пък стрували 4100 долара. Те били дадени на служителите на Тайните служби.

В качеството си на премиер на Великобритания Дейвид Камерън подарил на Обама офорт на Стоунхендж, оценен на 2090 долара.

Принц Хари пък поднесъл на президентското семейство своя снимка в рамка и с автограф. Тя струвала 450 долара и е предадена на администрацията на Държавния архив на САЩ.

За съжаление на Барак Обама и семейството му те нямат право да задържат нито един от подаръците, които президентът е получил в качеството си на такъв. Ето защо почти всички дарове са предадени на правителството.

Държавните служители могат да получат някои от тях, само ако заплатят стойността им с пари от собствения си джоб. Така например, главния преговарящ на САЩ по иранската ядрена програма Уенди Шърман е закупила две килимчета, подарени й от властите в Техеран, на стойност 1150 долара.

Редактор: Маргарита Стоянчева