Не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в Народното събрание – опозиция, заяви премиерът

„Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ”. Така премиерът се е обърнал към министрите от Реформаторския блок по време на извънредното заседание на Министерския съвет, на което са поканени и членовете на политическите кабинети в коалицията.

По темата

По източници на NOVA премиерът е питал:

„Страх ли те е, Лукарски? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?”

„Има предел, за мен той настъпи! Или сме заедно, или всеки да тръгва по пътя си.

Вторник ще е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, в Народното събрание - опозиция”, заявил е Борисов.

По-рано през деня премиерът Борисов заплаши Реформаторите с изгонване от коалицията. Борисов пристигна изненадващо в парламента, където депутатите се опитваха да сформират кворум за извънредно заседание по предложение на БСП и ДПС. Това обаче не можеше са се случи, защото депутати от ГЕРБ не се регистрираха. Тогава Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да приемат всички предложения за дневния ред на опозицията. 

Борисов заплаши Реформаторския блок, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори, след като го критикуваха в парламента. Според премиера обаче те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция.

Борисов заяви, че „повече няма да се занимава с тях" и че от парламентарната група на ГЕРБ са поискали да преформатира правителството.

„Не може всички проблеми да се обясняват с вътрешните проблеми в Реформаторския блок. Не е справедливо”, заявила Румяна Бъчварова по време на извънредното заседание в Министерския съвет.

„Колко пъти вие се включихте с предложения за политики? Колко пъти? Кога дойдохте притеснени да коментираме Избирателния кодекс? Аз ви търсих. Колко пъти дойдохте да говорим за ЦИК, за секциите? За бежанците? Вие се включвате само за назначения, този-тук, онзи-там. Това е лицемерие и двуличие. Дори хора от ДСБ ми предлагате”, заявил Борисов, научи NOVA.

„Явно имаме комуникационен проблем. Прави сте - не може ГЕРБ да решава нашите проблеми”, е бил коментарът на Найден Зеленогорски. 

„Имаме вашата подкрепа и постигаме с ваша помощ резултати. Аз не знам какво да кажа, ние се разбираме и подкрепяме”, заявила е Меглена Кунева. „Не можем да се справим с колегите. Аз признавам, че не може да се разчита на целия Реформаторски блок и признавам, че не можем да се справим сами”, заявила е Кунева. 

Твърденията, че партията му е създала кашата в изборния закон, Борисов нарече "абсолютна лъжа". От доклад на Правната комисия в НС, разпространен до медиите от ГЕРБ (в снимките под текста), става ясно, че депутатът Димитър Делчев от Реформаторския блок е предложил нововъведеното квадратче "Не подкрепям никого" в Изборния кодекс.