Според него милиардерът е заплаха за демократичната политическа система

САЩ ще пропилеят всичките постижения от изминалите година, ако на изборите за президент победи кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп. Това заяви

По темата

стопанинът на Белия дом Барак Обама в Кливлънд, щат Охайо, където участва в мероприятие в подкрепа на Хилари Клинтън.

"Всички резултати, постигнати за изминалите 8 години, ще бъдат загубени в случай, че Тръмп бъде избран. Целият напредък ще отиде на вятъра, ако не направим правилния избор", подчерта Обама, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той посочи, че от изхода на гласуването зависят както принципите на толерантността, вежливостта, честността, равенството, доброжелателността, така и "самата демокрация" в САЩ. Според Обама Тръмп може да бъде заплаха за демократичната политическа система на страната. Той също така отправи критика към републиканците, че те продължават да поддържат своя кандидат.

Стопанинът на Белия дом също така критикува изявленията на милиардера, че изборите могат да бъдат фалшифицирани: "Той смята, че ако резултатите не са в негова полза, то причината за това не са неговите изявления, а фалшификацията на избирателния процес".

Президентът също така критикува изказванията на Тръмп за плановете му да подкрепи американската работническа класа, ако удържи победа на изборите. "Той казва, че смята да стане защитник на хората от работническата класа? На кого ги приказваш тия!", заяви Обама, едва сдържайки смеха си.

Изказването на президента беше прекъснато от активист на движението, което обвинява бившия президент Бил Клинтън в сексуално насилие. Обама призова протестиращия да отиде на мероприятие в подкрепа на Тръмп, където ще си прекара по-добре времето, освен ако не му плащат да бъде тук.