На площад "Централен" в Пловдив ще бъдат представени бойни техники и умения

Денят на военния парашутист и празник на 68-а бригада „Специални сили“ ще бъдат отбелязани с тържествени военни ритуали и поредица от събития в София и в Пловдив на 17 и 18 октомври.

По темата

В Пловдив на 17 октомври, понеделник, военнослужещите и цивилните служители ще изразят своята признателност към героите – парашутисти на военен ритуал по полагане на венци и цветя в района на бригадата и пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

На площад „Централен“ военнослужещи от бригадата ще представят бойни техники и умения, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с тяхното въоръжение и снаряжение. На 18 октомври, вторник, Денят на парашутиста ще бъде отбелязан и в София.

18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, като открива пътя за настъпление на Българската армия. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България със заповед на Командващия Първа Българска армия в „Алеята на парашутиста” в централните Софийски гробища.