Кой какво търси в Мосул?

Един за всички, всички срещу ИДИЛ. Мащабна сухопътна операция започна в Ирак, а целта ѝ е освобождаването на Мосул. Иракската армия, бойците пешмерга, иранските спецчасти „Ел Кудс” и шиитските отряди „Ал Хашд аш Шааби” атакуват по суша. Тази разнородна компания бива подкрепяна от американските изтребители от въздуха. 

Мосул е от стратегическа важност в много отношения. Първо, районът е богат на нефт.

По темата

Второ, там се пресичат важни пътища, включително и към Сирия. Загубата му неизбежно ще се отрази на сирийското крило на ИДИЛ и ще усложни отбраната на Ракка - столицата на халифата в Сирия. Трето, Мосул има символично значение за групировката, защото именно там Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифата, коментира руското онлайн издание Politeca. 

Към политическите и военните фактори се добавят и религиозните, тъй като в региона живеят различни групи. Сред тях са шиитите и сунитите, които от векове са във вражда. 

Американците няма да вземат директно участие в сраженията. Вашингтон не желае това. Багдад и Техеран също. 

А какво е мястото на Иран в цялата картинка? Той е също толкова загрижен за кюрдския проблем, колкото Турция. Техеран сериозно се опасява от законово създаване на кюрдска държава, която да бъде призната в цял свят. И е напълно наясно с ролята на Мосул в този процес.

За Анкара пък Мосул има символично значение. По времето на Османската империя градът е бил важен икономически и политически център. Възможно участие на Турция в боевете за иракския град предизвика негодувание в Багдад.

„В предстоящите сражения на Турция не е отредена никаква роля. Съветвам нейните войски да си стоят в лагера. Ние няма да приемем никакви чужди войски на наша територия”, заяви министър-председателят на Ирак Хайдар Ал Абади. 

Остава обаче въпросът кой ще поеме контрола върху териториите, които ще бъдат освободени. Защото победата над ИДИЛ още не означава, че кризата ще бъде разрешена. Дори напротив - възможно е тя да придобие още по-уродлива форма от преди. А преждевременната борба за лаврите рискува да провали всичко досегашни усилия. Както показва новата история на Ирак, Либия, Афганистан и Сирия, екстремизмът намира благодатна почва там, където съществуват конфликти. А противоречията в Ирак все още не са изкоренени, коментира Islam Today. 

Видеа: Ruptly

Редактор: Гергана Тенева