Вотът на гласувалите с "Не подкрепям никого" ще се счита за действителен

Българите, живеещи в страни членки на Европейския съюз, ще могат да гласуват в повече от 35 избирателни секции. За останалите държави, където наши сънародници ще упражняват правото си на глас, 35 ще е максималният брой на местата за гласуване. Това решиха от управляващата коалиция на спешни консултации в понеделник.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

По темата

Квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните (парламентарните), за да се запази бариерата 4%, обясни председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Коалицията остава цяла, основание за промени в коалицията няма. Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка се постарахме промените в Изборния кодекс да бъдат минимални”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

В неделя Патриотите заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си от властта, ако управляващите отхвърлят тавана на изборните секции в зад граница. 

"Движение България на гражданите" пък обявиха, че, ако Реформаторите спечелят по-малко от 200 000 гласа на президентския вот през ноември, партията ще напусне управлението и ще изтегли представителите си в изпълнителната власт.

Така вотът на 6 ноември ще бъде и вот на доверие към Реформаторите. Предсрочни избори преди това не били нужни. Защото след тях БСП и ДПС щели да се върнат на власт. 

Далеч по-краен ултиматум към ГЕРБ постави друг от партньорите в блока – Радан Кънев. И даде няколко часа на останалите лидери да застанат зад номинацията на РБ, а не „под Борисов”. 

"Вика ги като шеф и ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Само че те нямат зад гърба си техния лидер, който да му каже: "Абе, Бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата? Да не са ти 90-те години?", каза Кънев в ефира на "Здравей, България".

По късно във Facebook политикът се извини на зрителите на NOVA за изказа, но не и за думите си. 

До утре партньорите и РБ трябва да кажат остават ли във властта или минават в опозиция. От позицията на Реформаторите ще стане ясно и дали вторник ще е "ден разделен", както се закани миналата седмица премиерът.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.