Те са получени след критиките ѝ срещу гласуването в четвъртък в комисията

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи. Това съобщават медиите в Израел. Причината е решение на ЮНЕСКО по проект за резолюция за светите места в Йерусалим. Решението предизвика гнева на Израел, както и критика от страна на Ирина Бокова, която не се съгласи с формулировките в текста. Според израелците, след като Бокова е критикувала проекторезолюцията, от арабска страна са дошли заплахи и се е наложило охраната ѝ да бъде засилена.

Текстът, внесен от седем арабски държави, беше приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага беше осъден от Израел като отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим. Този текст трябва да бъде подложен във вторник на друг вот, този път за евентуалното му окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на пленарното заседание.

По темата

"Арабските страни се държат с отблъскващия маниер на хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната ѝ трябва да бъде засилена“, каза израелският представител Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио.

„Тези заплахи ѝ бяха отправени след критиките ѝ срещу гласуването в четвъртък в комисията“, каза израелският дипломат.

Причина за гнева на Израел е текст, отнасящ се за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел – анексирането ѝ се смята от ООН за незаконно. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. Въз основа на мирния договор, сключен с Израел, Йордания контролира административно мюсюлманските светини в Йерусалим, но достъпът до тях се контролира от Израел.

Проекторезолюцията „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници". По-рано тя стана и причина Израел да прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура.

В писмо, изпратено до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвини ЮНЕСКО в игнориране на „хиляди години еврейски връзки с Йерусалим“ и оказване на помощ за „ислямисткия терор“.

"Франс прес" припомня, че миналата седмица Бокова се обърна срещу международната организация и заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града”.

"Да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции заплашва интегритета на това място", каза тя.