Нови доказателства се появиха по време на днешното заседание

По темата

Специализираният съд заседава по делото срещу тримата сирийци, обвинени за това, че са опитали незаконно да преминат от България, през Турция за Сирия. Целта им била да се включат в редиците на бойците от "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

Чужденците бяха заловени в началото на годината край Свиленград на път да прекосят българо-турската граница. В телефоните им били намерени снимки на терористи, както и мобилни съобщения, доказващи намеренията им. Едно от тях гласи: "Идвам при теб и умирам преди теб".

На днешното заседание се появиха нови доказателства, сред които пет мобилни телефона, които са били открити в килията на тримата сирийци в затвора. Предстои да се разбере какви е било съдържанието вътре в телефоните, както и по какъв начин те са попаднали в затвора.

Междувременно съдът разпитва и свидетел по делото. Той е служтел на ДАНС, който разказва, че е получил информация за тримата сирийци още през февруари и после се срещнал с тях непосредствено след като били заловени в опит да преминат българо-турската граница. Той е прегледал мобилните им телефони и твърди, че на тях е видял техни снимки с огнестрелни оръжия и пропагандни материали на ИДИЛ.