Каква е процедурата за принудително затваряне на пациент в психиатрия?

„Според мен контролът върху изпълнението на съдебно определение е работа на прокуратурата. Когато има съдебно решение, ръководителят на лечебното заведение е длъжен да го изпълни. Но как той може да нахлуе в дома на един човек и ще го изведе насила оттам?”, обясни в студиото на „Здравей, България” психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Изказването ѝ беше по повод репортажа на Миролюба Бенатова, която взриви социалните мрежи. Тази седмица журналистката представи историята на "Мис България '99-а" Елена Ангелова, която е жертва на психотерор. Това стана ясно след стрелбата пред дома ѝ миналата седмица, когато свадата завърши с гърмежи и арести. 

По темата

Преди дни след престрелка в столичния квартал "Драгалевци" интернет пространството се насища с твърдения за любовен триъгълник, насилие и извънбрачно дете. Главните герои в историята са "Мис България '99" Елена Ангелова и бившият чиновник от Министерството на земеделието и бивш кандидат за депутат на РЗС Александър Атанасов. История, в която страхът и усещането за липса на изход преобладават. Разказ за приятелство, последвано от преследване и план за убийство.

А процедурата за принудително затваряне на пациент в психиатрия според Закона за здравето е твърде сложно – чрез писма до полицията, съдействие от органите на реда, както и с помощта на медицински персонал от лечебното заведение.

„Липсата на грижа от страна на държавата за тези хора води до тяхната радикализация и се случват тези неща”, на мнение е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

„След този случай, който доби медийна слава, ще се вземат мерки от прокуратурата. Ако бъде прекратено наказателното производство поради невменяемост, ще бъде образувана процедура по чл.89 от Наказателния кодекс и той ще бъде настанен на принудително лечение. Това обаче може да стане, ако експертиза докаже, че деянието е било извършено по болестни мотиви. Това, че той е бил диагностициран, не означава автоматично, че всяко негово опасно деяние е извършено по болестни мотиви. Той може да бъде лекуван принудително”, обясни сложната процедура психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя обаче не изключи възможността един интелигентен човек да използва състоянието си, за да се освободи от наказателна отговорност.

Повече по темата гледайте във видеото.