В родината си 7 са заподозрени за връзки с Фетуллах Гюлен

По темата

 

България върна на Турция седем мъже, заподозрени за връзки с Фетуллах Гюлен. Живеещият в САЩ ислямски проповедник е сочен за организатор на опита за преврат в южната ни съседка.

Седемте мъже са задържани на 14-ти октомври на границата с Румъния в Гюргево. Нашите власти твърдят, че те не са поискали убежище в България, а гранична полиция ги предава на Турция при „Капитан Андреево”. Задържаните у нас са трима бивши полицаи, журналист,  преподавател в университет, учител и собственик на магазин.

„Уплашен съм за живота му и не знам какво се случва с него”. Опасенията са на сина на един от задържаните турски граждани. Отказва да каже името си. От страх. Не желае да разкрие кой е баща му, за да не навреди на него и на себе си. А баща му е предаден на турските власти заедно с още шестима тази събота.

Бегълците са открити в камион с турска регистрация. Шофьорът също се оказва турчин. И пътят се оказва един според властите ни. Разписан от спогодбата за реадмисия.

По информация на NOVA обаче те са имали желание да останат у нас. Несъгласен с властите ни е бившият консул в Одрин Георги Димов.

За задържането им се разбира не от нашите власти, а от турските медии. И то дни след като всичко е приключило.

Действията на властите ни и за депутатите се сториха притеснителни. И се готвят въпроси към вътрешния министър.

Синът, който все още чака баща си, знае, че той вече е в полицията в Анкара. Контакт с него обаче няма.

Междувременно в Турция ще се проведе референдум за превръщането й в президентска република, обяви премиерът на страната. В следващите дни правителството ще внесе предложение за промяна в конституцията. Предвижда се значително разширяване на правомощията на президента - нещо, което Реджеп Ердоган, се опитва да постигне отдавна.