Нито един депутат не гласува „против” предложението

На извънредно заседание на парламента депутатите решиха да отменят дългата предизборна ваканция, която си гласуваха миналата седмица.

Идеята за отмяна на почивката подкрепиха 177 депутати, против не гласува никой, а 10 – представители на ГЕРБ, ПФ и "Атака", се въздържаха.

По темата

Така, вместо първоначално предвидения период от 12 октомври до 9 ноември, почивна за народните избраници ще бъде само седмицата преди деня на президентския вот.

Пленарното заседание във вторник, което започна в 12 часа и ще продължи до 17 часа, е белязано от остри спорове и обвинения към председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, че нарушава Изборния кодекс.

„Политическа партия ГЕРБ е единствената, която прави реални срещи с избиратели. Вие просто се чудите как да се скриете в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски. Когато вие използвате парламента за политически изказвания и да го превръщате в цирк, ние просто не желаем да участваме в тези дебати”, каза Цветанов, обръщайки се към депутатите от БСП.

Той припомни, че решението за ваканция на парламента по време на предизборната кампания се отнася само до пленарните заседания, но комисиите продължават да работят.

При едно от изказванията си Цветанов спомена и номера, под който кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде вписан в бюлетината.

"С изказването си Цветанов наруши Изборния кодекс, като направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат. Това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. Моля да вземете мерки за това нарушение, което бе допуснато", каза Четин Казак от ДПС, цитиран от БГНЕС.

Водещият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ пък каза на Казак, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация.

Възмущение предизвика и изказване на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който заяви, че "един от представителите на ДПС тупа като горила по масата".

След решението за съкращаване на ваканцията депутатите преминаха към втора точка от дневния ред - проекторешение за създаване на анкетна комисия за проверка на всички факти проекта за АЕЦ "Белене".

След него парламентът трябва да разгледа промените в Изборния кодекс. Първата е за ограничаване броя на изборните секции в чужбина до 35, като най-вероятно ще бъде прието то да важи за страни извън ЕС. Втората важна точка е за спорното квадратче в бюлетината "Не подкрепям никого".

Обсъждането на законовите изменения ще продължи и в сряда.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.