Изложбата се открива в сряда в 18 часа

Подаръци от цялото земно кълбо, събрани на едно място. Дарове на страната ни от знатни личности, голяма част от които ще видим за първи път.

Наистина впечатляваща изложба с подаръци от цял свят. Като например уникално пано от японската делегация за столичната община - шествие от войни и носачи, изработено от разноцветни оризови зърна.

Дарове от средновековието и възраждането до наши дни. Експонати от български и чужди благодетели за различни поводи.

Сред експонатите са самоварът от бронз на генерал Столетов, подарък за Панайот Хитов. Подаръци от сребро и злато за княз Фердинанд I и цар Борис III. Евангелие и кръст от руския император Николай II по случай раждането на престолонаследника цар Борис II.

И не само. Шедьоври като летописната книга на столичната община, която се използва и днес. Свитък с откъси от еврейския религиозен епос. Шише с лимон от Света гора и подноси, котлета за кръщенета, кутия за пури и гюм с капаче от сребро и злато.

Забележителни са и моделът на локомотив за сватбата на Борис III и царица Йоанна, както и витошката грамота от цар Иван Шишман. За първи път се показват и соц подаръци за бившия първи - Тодор Живков. Шах. Стъклен кораб. Кутия за бижута. Изящен порцелан и какво ли още не.

Истинска наслада за окото е и самурайският шлем подарък за Тодор Живков. Всички тези уникални предмети можем да видим от утре в "Музея за история на София". Изложбата се открива в 18 часа.