Поривите на вятъра в него достигат до 260 км/час

В 32 района на северната част на Филипините, чак до столицата Манила, беше обявено предупреждение за опасност заради приближаващия тайфун Лавин. По международната класификация той се нарича Хаима.

По темата

Лавин носи ветрове със скорост 210 км в час около центъра на вихъра, а някои пориви достигат 260 км в час, се казва в съобщението на Филипинската администрация за атмосферни, геофизически и астрономически услуги (PAGASA), цитирано от РИА Новости и БГНЕС.

По-рано се съобщаваше, че наближаващата буря може да стане най-мощната за последните три години, които минаха от супертайфуна „Хайнан”, убил хиляди филипинци. Филипинските метеоролози определят атмосферните явления от този тип като „супертайфун”, ако скоростта на ветровете достига най-малко 220 км в час.

Очаква се тайфунът, който продължава да се засилва, да достигне първата филипинска провинция Кагаян сутринта в четвъртък. Там властите наредиха принудителна евакуация към по-сигурни места и сгради.

Всяка година в дъждовния сезон от юни до декември върху Филипините се стоварват около 20 бури и тайфуни, но най-разрушителният за цялата история на страната бе супертайфунът Йоланда, който се разрази през ноември 2013 година и мина през централните части на архипелага, като донесе ветрове със скорост 315 км в час и пориви до 380 км в част. Над 8 хиляди души загинаха или изчезнаха безследно тогава. Разрушени напълно или частично бяха 1,1 милиона жилища, а без покрив се оказаха 4 милиона души.