Петър Димитров е с мярка за неотклонение "подписка"

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров заради АЕЦ "Белене". 

Димитров е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян (главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД), на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК при сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене". Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка с „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро, уточняват от прокуратурата.

По темата

Димитров е с мярка за неотклонение "подписка". Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Ексминистърът пристигна тази сутрин в следствието към Софийската градска прокуратура. Той беше придружаван от адвокат.

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза Димитров на влизане.

От прокуратурата обясниха, че не е изключено да има и други обвинени. "Не е изчерпан кръгът на обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене”, по това досъдебно производство", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя беше категорична, че прокуратурата няма да обявява предварително на кои лица предстои да се повдигат обвинения, защото не е редно.