Те са събирали и огласявали правителствени документи

България е предала на Турция още две ключови фигури, противници на правителството в Анкара, предаде БГНЕС. 

По темата

Те са поддържали акаунта на интернет феномена Фуат Авни в Twitter и са провокирали редица скандали.

Разкритието беше направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, който си отиде след реконструкцията на кабинета след опита за преврат от 15 юли тази година. Зад профила на Фуат Авни стои цяла група, която се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души, казва Ала пред разследващата комисия.

Скандалните разкрития на групата Фуат Авни в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според ексминистъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души са се простили с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“.

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата и кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално.