Всички сделки за над 5 000 лева ще трябва да минават по банков път

Цигарите поскъпват догодина. Промените са заложени в Закона за акцизите и данъчните складове, които депутатите приеха на първо четене.

Промените предвиждат още плащанията над 5 000 лева да минават само по банков път.

Бюджет 2017 ще удари по джоба пушачите, които ще трябва да заделят  между 10 и 15 стотинки повече за кутия цигари. При по-ниския клас цигари средното увеличение е с 15 ст. При по-скъпите цигари разликата нагоре е с 10 стотинки.

През следващите 3 години тенденцията  цигарите да поскъпват ще се запази. Увеличението се прави, за да може българският пазар да достигне минималните нива на акцизите в страните от ЕС.

„Общо взето доста забавихме вдигането на цените на цигарите в предходните години, по причини на криза”, заяви Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в парламента.

Затова сега хазната компенсира. Така средното увеличение при цените на цигарите ще е между 25-27 %. И понеже миналата година е имало по-голямо увеличение на по-скъпите цигари, сега поскъпването е по-голямо при евтините.  

По темата

За да дисциплинира търговците и да свие процента на сивата икономиката, държавата решава да ограничи разплащанията на ръка. Така всички сделки за над 5 000 лева ще трябва да минават по банков път.

Примерът е с търговци на автомобили втора ръка, които няма да могат да се разпращат кеш с клиентите си при сделка над 5 000 лева.

„Пътят за изсветляване на икономиката минава през намаляване и ограничаване на кешовите плащания”, смята Менда Стоянова.

И още промени. През 2017 година за последно ще подаваме данъчни декларации на хартия.  От 2018 г. всички минават по електронен път. Което означава, че щу трябва да си купим електронен подпис.

Промените предвиждат и въвеждането на „данък - покойник”. Наследниците на починали хора, които знаят какви доходи са получили роднините им, може да подават данъчна декларация от тяхно име.  

„В живота две неща са сигурни – смъртта и данъците. Сега, ние тук, ако приемем тези предложения на приходната агенция ще излезе, че в сила остават и данъците след смъртта”, коментира Перът Славов от Реформаторския блок.

И друго предложение в закона. Предвидено е запечатване на търговски обекти за 15 дни, ако данъчните засекат разминаване между отчетения оборот и наличния. Подобна рестрикция е предвидено да има и ако търговския обект не е свързан с НАП. Идея, която дори самата Менда Стоянова определя като доста драстична.

Нито едно от тези предложения не става факт, докато не мине и второто четене на Закона за данъчните складове. Предложения по него може да се правят през следващите две седмици.