Нова схема за измама тече от около година

Нов вид измама. Крадци източват дебитните ни карти, докато пътуваме в градския транспорт или дори в асансьора. Схемата работела от около година, като атакува безконтактните карти.

Полезното за едни се оказва още по-полезно за други. В случая - крадците. Схемата е проста. Измамниците ползват модифицирани пос терминали, забележете -  законно регистрирани в чужбина. Други телефони. Дърпат дребни суми - до 20 лева, тъй като за тях не се изисква въвеждането на пин код.

По темата

„Както си пътувате в градския транспорт или в метрото, човек минава на по-близко разстояние до вашия портфейл, където се намира вашата банкова карта. Той има пос терминал и минавайки близко до вас, извършва транзакция и продължава нататък”, обяснява Камен Несторов, IT специалист.

Eдно отъркване на крадеца до вас в автобус и готово. Пътуването ви излиза солено. Дори и да получите есемес, сумата вече е изтеглена.

И не само. Това може да се случи в асансьора или на опашка в мола. Данните сочат, че годишно така се крадат около 8 милиона лева.

В повечето случаи този вид престъпления остават неразкрити, тъй като жертвите не разбират за източената сума или не помнят за какво са я похарчили.

„Трудно е доказуемо дали е направена транзакцията с желанието на клиента или без”, смята Камен Несторов.

Другият вид измама е в затворените помещения с банкомати, в които, за да влезем чекираме дебитните си карти.

„При банкомати в затворени помещения е възможно на входната врата, над самия четец да бъде монтиран мини скимер, който изчита информацията от вашата магнитна лента. И е възможно на самия банкомат да има мини камера, която да запише вашия пин”, обяснява IT специалистът.

Прикриването на пин кода с ръка не е гаранция за нашата защита, тъй като не знаете под какъв ъгъл е поставена камирата.

В интернет вече се продават специални калъфи, които блокират чипа на картата.