Предложението се обсъжда в парламента

Квоти в магазина за български и вносни хранителни продукти. Това обсъжда парламентарната комисия по земеделие. 

По темата

Идеята е по рафтовете в големите вериги да има точно съотношение на чуждата и българска стока, за да се защитят нашите производители. 70% от млечните продукти ще трябва да са произведени в България. 

Ако искаме да си купим плодове и зеленчуци пък - родното производство трябва да е половината от предлаганата стока в магазина през лятото и една трета - през зимата. При месото и колбасите - предложените изисквания са за 25% произведени в България продукти.  При пилешкото -  5 от 10 предлагани пилета трябва да са отгледани у нас.

Сериозни изисквания се готвят и за щандовете за вино и алкохол - където идеята е 75% от бутилките по рафтовете, да бъдат произведени у нас. 

Промените ще засягат само търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. А при нарушение – им готвят и жестоки санкции - 10% от годишния оборот на продуктите от групата, чието съотношение не е спазено.  Засега, хипермаркетите приемат с мълчание идеята на депутатите.  

Появи се и още една идея - български да се нарича вече само този продукт, който  е направен от българска суровина.  И тук обаче икономистите виждат проблем - че произвеждаме по-малко, отколкото изяждаме. Те пресмятат, че няма как всяка луканка да е само от българско месо, защото потреблението на месо например е 4-5 пъти по-високо от това, което произвеждаме у нас.