България и Румъния оттеглиха резервите си по търговското споразумение с Канада

България и Румъния оттеглиха резервите си по търговското споразумение с Канада. Те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци.

По темата

В същото време обаче споразумението става под въпрос заради поредния отказ на региналния Валонски парламент да го подкрепи. Решението по темата се отлага за следващите дни и под въпрос остава и провеждането на срещата между ЕС и Канада, която беше предвидена за след седмица.

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения - ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи”, добави Борисов.

„България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света.

Има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в това споразумение”, подчерта премиерът.

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА), заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след края на срещата на високо равнище на ЕС.

„Искам да напомня на нашите румънски и български приятели, че либерализацията на визовия режим няма да се случи без подписването на СЕТА”, подчерта Юнкер, цитиран от БГНВС.

Председателят на Еврокомисията изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е „изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.

Вторият ден от срещата на Европейския съвет приключи без пробив по споразумението за свободна търговия с Канада, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА и ДПА.

Репортер: Антоанета Николова