Кой кого ще подкрепи на президентския вот

Партийните залози кой кого ще подкрепи на президентските избори продължават. Две седмици преди вота един от най-обсъжданите въпроси е къде биха отишли гласовете на ДПС, ако се стигне до балотаж.

Пътя, който ще хванат гласовете на ДПС на първия тур, е ясен - след Орешарски.

По темата

„ДПС си пое отговорността за Орешарски, постъпи по-честно”, коментира премиерът Бойко Борисов.

На балотажа обаче не се знае.

„Има 300 000 гласа. Тези гласове на втори тур трябва да отидат някъде”, коментира министър Вежди Рашидов.

Той не изключи вероятността подкрепата на ДПС да отиде за ГЕРБ. Не изключи и ГЕРБ да я приеме.

„Политиката е една голяма машина за управление и могат да стават всякакви движения. Като кажем ДПС - тя да не се е регистрирала в Хонолулу”, коментира още министър Рашидов.

И въпреки толерантността, по-късно напомни: не иска ДПС на власт.

„Коректното е да се каже, че съм казал, че ГЕРБ е партията, която държи ДПС два мандата извън властта”, заяви министър Рашидов.

И ако има втори тур, премиерът по-скоро не чака подкрепа от ДПС.

„Тук е роля само на ДПС или на ДОСТ кого ще подкрепят. На тяхно място бих подкрепил тези, чрез които бих имал излаз към властта”, заяви премиерът Борисов.

Съгласи се и лидерът на ДОСТ: ДПС искало власт, затова подкрепило Орешарски. По думите на Лютви Местан, привидният кандидат.

„Орешарски е стъпка от политическия казачок на ДПС към ген.Радев”, заяви Лютви Местан.

С уговорката, че ГЕРБ ще се бори за гласовете на всички на балотажа, Борисов използва момента да захапе бившите си партньори в управлението

„Всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция, те са идеалните за БСП и ДПС в управление”, заяви Борисов.

Не коментира реформаторските обиди по свой адрес и им отвърна с езика на тялото.

„Ако се вгледате в камерите, ще видите как им се потят под нослетата, треперят им устичките. Това са хора напрегнати”, заяви Борисов.

А Реформаторите се напрегнаха от напускането на свой колега. Вчера хасковският депутат Станислав Иванов избра независимостта вместо реформаторството. Макар че в последната година не свършил много работа, колегите му заподозряха вмешателство.

„Някакси твърде знаково е да напускаш групата 15 дни преди президентските избори и усещам някаква дълга ръка, тепърва ще поразсъждавам чия е тази дълга ръка”, коментира Найден Зеленогорски.

Още ще се прояснява и темата: кой зад кого ще застане на 6-ти ноември. И след това.

 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.