Предстоят масови проверки на автомобилите

Масови проверки на пътя. Започва акция „Зима”, която както всяка година ще протече на три етапа.

През първата седмица ще се следят велосипедисти и водачи на каруци.

По време на втория етап на фокус ще бъде безопасността на пешеходците, а по време на третия ще се проверява дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия. 

По темата

Когато градусите тръгват надолу, поръчките тук – тръгват нагоре. А най-отговорните бързат да подготвят колите си за предстоящите месеци. За да избегнат рисковете на пътя.

„Зимната гума  за това е създадена – да спира по-добре при зимни условия и да се държи по-добре на пътя”, обяснява Виктор Вълчинов.

Без да чака първия сняг Виктор идва да провери автомобила си за зимата.

Първо подмяна на гумите.

„Около 7 мм има дълбочина този грайфер – гумата е в добро състояние”, обяснява автотехникът Боян Андреев.

След това проверка на светлините.

„Много важно е също да се проверят самите фарове – дали са регулирани правилно”, обяснява Боян Андреев.

И изправни ли са чистачките.

„Ако е износена – не изчиства правилно самото стъкло, зацапва и няма видимост на самия автомобил”, обяснява Андреев.

Дали автомобилите са технически изправни катаджиите ще следят от ноември. По време на проверките ще се следи още работи ли парното и дали сме снабдени с най-необходимото – вериги, резервна гума и триъгълник.

„Автомобилът трябва да бъде подготвен, за да можем да го шофираме безопасно през този сезон. Между 200 и 300 човека загиват през зимния период”, обяснява Емил Панчев, председател на СБА.

От средата на ноември нарушителите ще се глобяват, а при технически проблеми – колите им ще се спират от движение. В момента законът не ни задължава да караме със зимни гуми и се мери единствено дълбочината на грайфера, но съвсем скоро се очаква зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.

„Трябва да знаем, че летните гуми са рискови. Дори да няма сняг и лед, те са по-хлъзгави, спирачният път се увеличава и от там нараства риска от катастрофи”, обяснява Емил Панчев.

От 1 до 11 ноември във всички пунктове на СБА шофьорите ще могат безплатно да проверят автомобилите си на прага на зимата.

Шофьорите ще имат 14 дни толеранс след старта на акция „Зима”, в рамките на които ще бъдат само проверявани и предупреждавани. Но без да отнасят глоба. След това започват и санкциите на пътя.