Апаратът ще прави снимки

Малък спътник е бил пуснат от борда на китайския орбитален модул "Тянгун 2", скачен с космическия кораб „Шънчжоу 11”, на който има двама космонавти.

По темата

Според съобщението на Технологично-инженерния център за използване на космическото пространство при Китайската академия на науките, цитирана от БГНЕС, апаратът с маса 47 килограма е предназначен за висококачествени снимки, контрол върху орбитата и предаване на данни при провеждането на експерименти на борда на орбиталния комплекс.

Двамата на борда започнаха научни експерименти, включително върху влиянието на безтегловността върху сърдечно-съдовата система.

Има и програма за отглеждане на растения в условията на микрогравитация.

СНИМКИ ОТ ИЗСТРЕЛВАНЕТО В КОСМОСА НА КОРАБА НА АСТРОНАВТИТЕ ВИЖТЕ ТУК 

Космонавтите разполагат и със високочувствителен детектор на гама лъчи, разработен съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА). Те ще останат на орбита 30 дни, а след тях космическият модул "Тянгун" ще продължи да работи в безпилотен режим около две години.

Успешното скачване и преминаването на космонавтите в орбиталния модул е сериозна крачка на Китай към изграждане на първата си постоянна орбитална космическа станция.
Пилотираният космически кораб с двамата космонавти Цзин Хайпен и Чен Дун бе изстрелян точно преди седмица. „Шънджоу 11” стана шестият пилотиран космически кораб на Китай.