Ани Салич и Ники Дойнов провериха как работи Спешната помощ в Русе и в Гюргево

Какъв президент искат русенци? Ани Салич и Николай Дойнов продължават своята обиколка из страната преди вота на 6 ноември. Водещите на Новините на NOVA посещават родните места на част от кандидатите, за да чуят какво очакват хората от новия първи.

Русе влиза в битката за президент с един кандидат, родом от града - Красимир Каракачанов.

Жителите на града непрекъснато сравняват как се живее там и в съседна Румъния. Икономика, правосъдие, здравеопазване – къде системата работи по-добре?

По темата

Русенци често дават за пример румънската спешна помощ. Казват, че е по-добра от българската. Така ли е наистина?

България е държавата, която дава най-нисък процент от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване, а ние, българите - най-много от джоба си за лечение и медикаменти.

Линейките в Русе са стари, не достига и персонал. За да решат проблема, в русенската болница започват курсове за парамедици. Но... трябват и пари. Планират да бъде изградена и площадка за кацане на хеликоптер.

Нещо, което отвъд Дунава вече е свършено. Хеликоптерите в Румъния са част и от една непозната за България услуга. При всяко спешно позвъняване на румънския телефон 112 ще се отзоват или Бърза помощ, или служителите от „Смурд” - държавната система, работеща в страната от началото на 90- те.

Мотоциклети, линейки и дори самолет са в услуга на гражданите, които имат нужда от помощ.  Основните действащи лица са пожарникари.

Само в 50-хилядно Гюргево колите на „Смурд” са седем, оборудвани с всичко необходимо за първа помощ и при най-тежките случаи.

И докато Русе чака своята хеликоптерна площадка, тази година в Румъния ще бъдат доставени 500 нови реанимобила.

Още по темата гледайте във видеото.