Освободени от ареста са и тримата арестувани

Тримата задържани след разкритията на прокуратурата за измамна схема в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) бяха освободени под гаранция във вторник вечер.
Шефът на агенцията Янчо Янев, неговият подчинен Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци” са на свобода срещу сумата от 20 000 лева за всеки.

По темата

На пресконференция във вторник следобед стана ясно, че чиновникът в ИАРА източил 60 000 лева евросредства чрез тъща си и със знанието на Янев.

Престъпната дейност е извършвана в периода март- октомври 2015 г. от дружеството "Капитан Зет", собственост на  Бонка Тодорова. Оттам били представени неверни сведения  на ИАРА в опит да получат пари от Европа за рибарство. Сред фалшивите документи било и решение за улов на калкан.

След представянето на неистинските сведения дружеството получило въпросните 60 000 лева.
Очаква се от прокуратурата да поиска отстраняването или уволнението на Янев. Каква е неговата роля в схемата все още не е ясно. 

Според експерти в бранша обаче неговата шефският пост е доста  проветрив. Само за последните пет години са сменени четирима директори. Предишният началник Майдън Сакаджиев също си отиде след съмнения за корупция и разпоредени от него масови уволнения. 

От прокуратурата обявиха, че разследват още сигнали за злоупотреби в агенцията.