Готови сме да помогнем на непознат, стига това да не е свързано с пари

Най-щедрите хора в света за трета поредна година са хората в Мианмар, сочат данни на фондация Bcause. Девет от всеки 10 от жителите й са дарили пари в месеца преди допитването. На второ място са Съединените американски щати, пише Vesti.bg.

Следват ги Нова Зеландия, Шри Ланка, Канада, Индонезия, Великобритания, Ирландия и Обединени арабски емирства. Африка пък е континентът с най-голям ръст на щедростта.

Според проучването дарителският индекс на България е спаднал от 23% на 21%. Или казано по друг начин - България е на 129-о място в света. Готови сме да помогнем на непознат, стига това да не е свързано с пари. Въпреки че отделяме по-малко пари за благотворителност, сме станали по-състрадателни.

Оказва се, че през 2016 година се отчита най-голям брой на хора у нас, които са помагали на непознати. Двойно е нараснал и броят на младите българи, които помагат, без да търсят нещо в замяна.

В световен мащаб резултатите по този показател също са положителни – всеки втори запитан твърди, че е помагал безвъзмездно.

Ирак е на първо място по брой на хора, помогнали на непознат за втора поредна година. Индексът показва високи нива на дарителство и в Ирак и Либия, както и в Непал. Това се обяснява отчасти с проблемите в тези държави, което предизвиква чувство за съпричастност у хората и нуждата да помогнат.