Ако това се случи, „Атомстройекспорт” ще се откаже от лихвите, които НЕК дължи

Руската страна се отказва от лихвите след арбитража за АЕЦ "Белене",  ако държавата ни плати цялата сума до 15 декември. НЕК и „Атомстройекспорт” подписаха днес споразумение за изплащането на сумата, която българското дружество дължи за оборудването за атомната централа. 

По темата

България беше поискала корекции на старите лихви и след одобряването им част от дължимото е намалено. Така страната ни ще трябва да плати до средата на декември малко над 601 милиона евро.

В случай, че сумата се забавим и бъде изплатена между 16 и 25 декември, лихвите няма да бъдат изцяло опростени, а само на 55%.

"Общият размер на намалението, което ще постигнем, е 90 милиона лева", подчерта енергийният министър Теменужка Петкова. 

При подписването на днешното споразумение НЕК вече е изплатила доброволно 5 милиона евро. Тези пари са били приспаднати от главницата, но енергийният мниистър Теменужка Петкова не уточни от къде ги е осигурила държаватата.

Оборудването ще можем да инспектораме до 5 декември. След пълното плащане на дължимото по арбитражното дело НЕК ще дължи пари само за съхранение на оборудването. Не е ясно на каква стойност са тези разходи, но след като и те бъдат платени страната ни ще може да получи цялото оборудване.

Чака се и решението на Европейската комисия, с което да се разреши държавата да подпомогне НЕК за изплащане на дълга. ЕК е уверила българското правителство, че разглежда въпроса приоритетно. 

Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом", потвърди, че е договорено отпадене на лихвите и обяви, че руското дружество ще чака парите до 15 декември.