Повод стана обвинение, че „Булгартабак” е продадена на занижена цена преди години

Ревизия на всички сделки от прехода. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на ДАНС и МВР.

Повод стана обвинение, че „Булгартабак” е продадена на занижена цена преди години. Борисов размаха пръст и на президента Плевнелиев.

По темата

В ефира на „Здравей, България” тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна Бойко Борисов, че е отговорен за приватизацията на „Булгартабак” преди близо 10 години. Два часа по-късно той отговори с контраатака. На мушка обаче беше и президентът, с когото от 2 дни, отново след интервю в „Здравей, България”, двамата са в задочен спор: предложен ли е Плевнелиев от кръга „Капитал” за министър в първото правителство на ГЕРБ или не.

През 2007 година Корнелия Нинова е заместник-икономически министър. Запитана дали тогава са правени опити да я притиснат да уволни шефа на „Булгартабак”, Нинова заяви, че има какво да каже по въпроса. Тогава замълчала, защото срещу нея имало дело. Оправдали я. Сега говори.

„Твърдя, че съм, по онова време, вероятно и досега, единственият човек, който се опълчи срещу Делян Пеевски в политиката и той ме размаза през 2007-ма година. Размаза ме”, заяви Нинова.

Преди да я размажат, се опълчила.

„Тогава от мен като заместник-министър се искаше да се съглася да се продаде „Булгартабак” за 100 милиона. Казахме: „Не!”. Защото само в сметките му, доколкото си спомням, имаше 600 милиона. Уволниха ме, дойде Бойко Борисов и го продаде за 100 милиона на същите хора”, обясни Нинова.

„„Булгартабак” нямаше пари в сметката и беше продадена от Агенцията за приватизация с наблюдаващ министър Трайчо Трайков”, отговори Борисов.

Заради различната памет след изборите властта щяла да се съсредоточи в проверки.

„На МВР и ДАНС ще дам разпоредби да направим ревизия на целия преход, на всички приватизационни сделки. Аз не съм продал „Булгартабак”", заяви Борисов.

Той се ядоса и на президента. Заради спора кой го е предложил за регионален министър в първото правителство на ГЕРБ. Според премиера - Иво Прокопиев и кръгът „Капитал”.

„Добре е министър-председателят на България да си припомни, че през 2008 година бях обявен за инвеститор на годината. Аз бях и един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ", заяви Росен Плевнелиев.

Премиерът помни и друго:

„Изведнъж трябваше да посоча 16 министри и тогава съм се обърнал и към КРИБ да намерим най-доброто. Аз не съм казал, че това е лошо, но е истина. Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват обидени”, попита Борисов.

За да няма обидени: приятелски съвет от премиер към президент.

„Да гледа интервюто, да чуе какво съм казал. Да ревизира това, което е казал, защото не съм съгласен с някой от констатациите”, заяви Борисов.

Иначе, премиерът оценявал Плевнелиев като добър министър. Доказателството: даже го издигнал за президент.