Няма дaнни за пострадали българи

Втори силен трус беше регистриран тази вечер в 21:18 часа в Италия. Земетресението е било със сила 6,1 по Рихтер, на дълбочина 20 км. Първоначално беше съобщено за 6,3 по Рихтер, но данните бяха коригирани.

По-рано беше регистрирано земетресение от 5,5 по Рихтер. Двата труса бяха усетени силно в столицата Рим и във Флоренция. Второто земетресение е почуствано дори в Триест и до границата със Словения и Австрия на север и в Неапол на юг. Осем души са леко ранени, няма пострадали българи. Чудо е, че няма жертви.

По темата

 

Според Европейския сеизмологичен център първият трус е разлюлял в 19:10 часа местно време. Дълбочината му е била 9 километра. Епицентърът е между Перуджа и Мачерата и е недалеч от земетресението преди два месеца в Аматрече.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Още при първия трус много хора са излезли на улицата в паника, съобщава кореспондентът на NOVA в италианската столица Антоанета Николова. Гражданска защита проверява за щети и разрушение. В някои селища в близост до епицентъра връзките и електричеството са прекъснати, а в столицата Рим има сериозни затруднения с трафика още заради първи трус.

Няколко малко селища в близост до епицентъра са без връзка и възможност за комуникация.

В Рим има няколко напукани сгради и държавни офиси, като от външното министерство бяха евакуирани служителите, а хора излязоха на улицата в паника.

Една от основните артерии от столицата на север е затворена заради отместена земна маса. Има няколко разрушения в селища в близост до епицентъра. 

НАЙ-СИЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПО СВЕТА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама души са ранени при днешното земетресение с магнитуд 5,5, което удари Централна Италия, съобщи ръководителят на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчио, предаде ДПА. "Имаме сведения за двама ранени около Висо", каза Курчио за телевизия SkyTG24. Той добави, че не знае каква е степента на наранявания.

Стотици прекарват ноща на открито в зоната на труса. Има много разрушени ценни исторически сгради.

Точно преди 2 месеца силно земетресение отне живота на 300 души в Централна Италия. Най-силно пострада градчето Аматриче. СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК