Стотици сгради са разрушени, две села са сринати, а хиляди прекараха нощта на открито

Два мощни труса разтърсиха снощи Централна Италия. Първият трус от 5,5 по Рихтер е регистриран малко след 19.00 часа местно време, а два часа по-късно е последвал втори, по-мощен трус от 6,1. 

Имало е и трети силен трус с магнитуд 4,7. Той е регистриран около полунощ местно време. Регистрирани са около 150 земетресения след трите силни от снощи. Според данните на Европейския сеизмологичен център един от последните по-силни е с магнитуд 4,7 по Рихтер.

По последни данни няма пострадали българи.

СНИМКИ НА РАЗРУШЕНИЯТА СЛЕД ТРУСА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Стотици сгради се срутиха в областите Умбрия и Марке, където е епицентърът. Истинско чудо е, че няма жертви.

Смята се, че първият трус с магнитуд 5,4 вероятно е спасил живота на много хора, като ги е принудил да излязат навън. Така по време на втория и по-мощен трус те са се намирали на открито. 

Възрастен мъж на 73 години е починал от сърдечен удар, най-вероятно от страх и напрежение. Дете е със сериозни наранявания. Над 40 души са потърсили медицинска помощ. Но само няколко от тях са пострадали по-сериозно.

Епицентърът на земетресението е на 60 километра на юг от университетския град Перуджа. В няколко средновековни селища има стотици разрушени по-стари сгради. Две селца, в които живеят предимно възрастни хора, са сринати. Срутиха се и средновековни църкви.

НАЙ-СИЛНИТЕ  ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПО СВЕТА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди хора прекараха нощта на открито под дъжда заради страха от нови трусове. Над 2000 души останаха без дом.

Евакуирани бяха болници и сгради. И днес някои училища ще останат затворени.

Земетресението беше почувствано много силно в столицата Рим. Няколко сгради се напукаха, а служителите на външното министерство бяха евакуирани заради отломки от сградата. Много хора излязоха в паника на улиците и останаха до късно през нощта там

ЗАРАДИ ТРУСА В ИТАЛИЯ: Църква се срути пред очите на десетки (ВИДЕО)

Заради свличане на земна маса беше затворена една от основните пътни артерии, излизащи от Рим и водещи към поразената зона Умбрия. В зоната на епицентъра е забелязано сериозно отместване на планински масив.

Трусовете са повърхностни и затова са почувствани силно чак до австрийската и словенска граница.

"Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха", написа вечерта в Twitter италианският премиер Матео Ренци.

Властите продължават да разчистват и ремонтират пътищата в региона. И да ограждат сградите, които представляват опасност за населението.

Италианското правителство насочи спешно 40 милиона евро в помощ на пострадалите места и хора, без да прибягва до европейска помощ, която й беше предложена веднага от Брюксел. 

Репортер: Антоанета Николова