Обиколката на Ани Салич и Николай Дойнов продължава в Димитровград

Предизборната обиколка на Ани Салич и Николай Дойнов продължава в Димитровград. Един от кандидат-президентите - ген. Румен Радев, е роден именно там. Преди това водещите на Новините на NOVA посетиха Плевен, Русе и София, за да чуят какво очакват хората от новия първи.

Понеделник - две седмици преди президентския вот. Традиционната вече обиколка из България започва от Плевен – родното място на един от основните претенденти в надпреварата Цецка Цачева. В родното й село Драгана, някога наброявало над 2000 души, сега са останали основно пенсионери, малко над 100 души. 

СНИМКИ НА АНИ САЛИЧ И НИКОЛАЙ ДОЙНОВ ОТ ДИМИТРОВГРАД ВИЖТЕ ТУК

Бившият кмет на селото Димитър Михайлов ни води към къщата на Цецка Цачева и допълва картината в Драгана. Селото има около 520 къщи – 400 от тях са необитаеми.

Двамата с Цачева се познават от деца, но семейството ѝ живяло малко там. Преместили се рано в Плевен и сега идвала в кафенето му. 

По темата

На 40 километра от село Драгана – в Телиш притесненията на хората са други. Може ли да има масово заселване на бежанци? След като преди три години се вдигнаха на протести, днес жителите на селото отново са разтревожени заради слуховете, че бившето ракетно поделение може да се превърне в бежански лагер.

От плевенския регион Ани и Николай отидоха в Русе. Крайдунавският град влиза в битката за президент с един кандидат, родом от там - Красимир Каракачанов. Има много очаквания към бъдещия държавен глава - независимо кой е и откъде е.

Висок, красив и да се вижда отдалече, казват русенци, но те непрекъснато сравняват как се живее там и в съседна Румъния. Икономика, правосъдие, здравеопазване, бързата помощ - къде системата работи по-добре? 

Хората в Русе много често дават за пример румънската спешна помощ и това, че е по-добра от българската. Линейките в Русе са стари, не достига и персонал. За да решат проблема, в русенската болница започват курсове за парамедици. Трябват обаче и пари. Там планират да бъде изградена и площадка за кацане на хеликоптер. Нещо, което в Румъния вече е свършено.

Хеликоптерите от другата страна на Дунав са част и от една непозната за България услуга. При всяко спешно позвъняване на румънския телефон 112 се отзоват или Бърза помощ, или служителите от специалния отряд „Смурд”. Това е държавната система, работеща в страната от началото на 90-те. Мотоциклети, линейки, дори самолет са в услуга на гражданите, които имат нужда от помощ.

Докато за 150 хиляди жители на Русе има шест линейки, в три пъти по-малкото Гюргево колите само на ”Смурд” са 7 - оборудвани с всичко необходимо за първа помощ и при най-тежките случаи.

Третата спирка е София. Столицата е родният град на двама от кандидатите за президент - Трайчо Трайков и Ивайло Калфин. Там срещаме млади хора, които искат да останат да живеят и работят в България. Младежи, които истински се вълнуват кой ще е новият първи.

Какво се харесва на избирателите и какво искат те от новия първи - обиколката на Ани Салич и Николай Дойнов продължава. Следват Димитровград и Малко Търново. Повече гледайте в централната емисия новини в 19.00!