Адриатическо море отеснява с половин метър всеки 100 години

Поредица земетресения бяха регистрирани от уредите и у нас, освен в Италия. Според сеизмолозите, на Апенинския полуостров предстоят още трусове. Поредицата трусове разлюляват цяла Италия, но са усетени най-сериозно в централната част на страната.

Вълненията в земните недра на Апенините започват преди 20 милиона години, когато се сблъскват две огромни земни плочи. Това е едната причина. Втората е, че населението там е изключително рехаво.

СНИМКИ НА РАЗРУШЕНИЯТА СЛЕД ТРУСА В ИТАЛИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

"На Апенините се е събрало голямо количество енергия. Геоложките плочи се движат с около 4-5 милиметра на година и не успяват да компенсират натрупващото се напрежение", пояснява Алесандро Амато.

С годините сеизмолозите мислеха, че са засекли точния период между две земетресения. Трусовете от последните дни обаче опровергават тази теория.

НАЙ-СИЛНИТЕ  ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПО СВЕТА (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Нямаме точни периоди на повтаряемост на земетресенията", каза Емил Ботев от БАН. 

От тук нататък прогнозирането ще е още по-трудно. Едно е сигурно - земните недра няма да се успокоят. Следтрусовата поредица може да продължи близо година, и минимум 8-9 месеца.

В дългосрочен план е ясна и съдбата на Адриатическо море, което продължава да се стеснява. На всеки 100 години Хърватия, Черна гора и Албания се приближават до източните брегове на Италия с над половин метър.