Реформаторите обвиниха БСП, че отклоняват пари

Предизборни скандали и обвинения в парламента в последния работен ден на депутатите. Правят ли се кампании с пари от черни каси? Това беше само един от въпросите, които скараха народните избранници.

Че денят ще мине в скандали беше ясно още сутринта. С първия провал на кворума. От ГЕРБ се разгневиха на  опозицията, но забравиха, че и техни депутати липсват.

По темата

„Ние бяхме около 40, другата половинка ще дойде след малко”, заяви Станислав Иванов от ГЕРБ.

Дойдоха и други и първият скандал утихна. Но последваха втори и трети. Реформаторите обвиниха социалистите, че имат „черна каса” и забранено финансират кампанията на кандидат-президентската си двойка, а от ГЕРБ извадиха информация, че евродепутатите на БСП и ДПС са подкрепили европейска резолюция, която насърчава миграцията и заклеймява създаването на центрове от затворен тип за бежанци.

„Г-жо Нинова, знаете ли как изглеждате в очите на хората?”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Позор и анатема за продажниците”, заяви Валери Симеонов.

От БСП отрекоха „черната каса”, но не и резолюцията.

„Разграничаваме се от нашите евродепутати”, коментира Корнелия Нинова.

„Има опасност да се разграничите и от собствената си парламентарна група”, контрира Десислава Атанасова.

Парламентарният контрол започна, а с това и живото предаване по държавната телевизия и скандалите. В дневния ред присъстваше въпрос на „Атака” за начина, по който кандидат-президентът на БСП Румен Радев е подал рапорт за напускане и колко летателни часа е имал за последните години.

„Този въпрос е допуснат преди избори. Може да е допустимо от процедурна гледна точка, но не и от морална”, коментира Атанас Зафиров, БСП - Лява България.

„Летял е 6 часа и е получил 13 хиляди лева за това”, обясни военният министър Николай Ненчев.

„Ненчев направи грозни внушения. Летателните часове нямат общо със заплатите”, заяви Зафиров.

Веднага последва декларация на ГЕРБ , в която място намери и Радев.

„Какво може да бъде окачествено като демагогия? Може да бъде дефинирано в един слоган "защото са социалисти"”, заяви Десислава Атанасова.

„Престъпленията, които направихте през двата си мандата са огромни, и аз ви гарантирам, че ще бъдат разкрити от следващото управление и това ще ви струва много”, заяви Атанас Зафиров.

„Не е морално да се води кампанията от тази трибуна. Г-н председател, надявам се камерите на БНТ да са били изключени”, заяви Николай Александров от „Атака”.

Така депутатите излязоха в 11-дневна ваканция.