"За мен беше чест да служа на ЕС и България през последните седем години", каза Георгиева

Кристалина Георгиева подаде оставка като заместник-председател на Европейската комисия.

По темата

Вече бившият еврокомисар поема поста главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г.

"За мен беше чест да служа на Европейския съюз и на моята страна през последните седем години.

Когато дойдох в ЕК през 2010 г. от Световната банка, оставих зад гърба си не просто пост и организация, която обичах, но и цяла сфера на работа – глобалното развитие. Дълго размишлявах дали да приема новата си позиция. Но в крайна сметка не можах да отхвърля възможността да се занимавам отново с онова, което ме изпълва със страст за работа и желание да променя Европа и останалата част от света.

Искам да благодаря на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от цялото си сърце за възможността да работя с този невероятен екип!

Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел”, гласи официалното изявление на Георгиева, публикувано в сайта на ЕК.

При така създалата се ситуация правителството у нас ще трябва да предложи нови кандидатури за български еврокомисар.

Още по темата гледайте във видеото.

Кореспондент на БТА: Николай Желязков