Военните построиха кризисен щаб край Калофер

Стотици военни и хеликоптер се включиха в спасителната акция под връх Ботев. Вече пети ден издирват изчезналия в района 34-годишен мъж. Има ли резултат акцията?

300 души: военни, полиция, планински спасители, горски служители и полицейски кучета обхождат районите, в които се предполага, че е изчезнал мъжът. Планинският район беше облетян и от военен хеликоптер „Кугар“, оборудван с термокамера. А в покрайнините на Калофер е изграден кризисен щаб.

По темата

Координирането на спасителните действия за откриването на 34 годишният Мирослав Късовски, под прякото командване на генерал Константин Попов, началник на отбраната. Кметът на Калофер обаче смята, че акцията е закъсняла, защото мъжът липсва пето денонощие, а мащабната акция започва едва днес.

„Това нещо може би трябваше да се случи още във петък, защото много време загубихме, и благодаря на реакцията все пак на премиера”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Търсенето е насочено в район, където е засечено последното телефонно обаждане на Мирослав на 26-ти октомври. Спасителни екипи обходиха и северния склон. Въпреки лошото време, роднини и приятели не губят надежда, компютърният специалист и опитен планинар да бъде намерен. Издирването се провежда над 2000 метра надморска височина.

„Всички се надяваме Миро да е слязал по някъкъв начин от тази височина, защото там е много малък шанса за оцеляване”, разказа Николай, брат на изчезналия Мирослав.

„За мен шансовете са достатъчно големи, за да може да го намерим, няма да се откажем докато не го намерим”, на мнение е Христо.

На свечеряване акцията беше прекратена, но за съжаление без резултат. Няма следа нито от Мирослав, нито от колелото му. Няма и връзка с него.

„Шансовете а оцеляване на Мирослав са изключително малки. Условията в планината вече са много тежки – минусови температури, мъгла, скреж и тежък терен”, обяснява ген. Константин Попов.

Акцията по издирване продължава утре.