Какво наистина се случва в Ирак, Афганистан и Пакистан

Тяхната родина е бойно поле. Телата им са научени да бягат и да се крият, а ушите им - да издържат на злокобния звук от избухващи бомби. Изгубили са правото на дом. Домът им вече принадлежи на други. Но им е останало правото да мечтаят за мир и спокойствие. И тишина. Но не пред буря.

Те са мирното население в Широкия Близък изток, което изкупва греховете, алчността и грешките на чуждите сили. 

НАДНИКНЕТЕ В ТЕХНИЯ ЖИВОТ ПОД КРЪСТОСАНИЯ ОГЪН И ОТВЪД НЕГО

Наскоро бившият британски премиер Тони Блеър се извини за "грешките" на войната в Ирак от 2003-а и призна, че Великобритания има частична вина и за възхода на ИДИЛ.

Свалянето на Саддам Хюсеин с обвинението, че използва химическо оръжие, предизвика буря. А инвазията на САЩ и Великобритания, подпомагани от Австралия, Дания, Полша и Испания, разтърси страната. В момента тя е арена на джихадисти и терористи от ИДИЛ, които сеят разруха и насилие. 

Същите думи описват и ситуацията в Афганистан. Преди 15 години Вашингтон стартираха военни операции в ислямската република за неутрализирането на „Ал Кайда”. Днес части от страната все още са под контрола на талибаните, а вече и на ИДИЛ.

Много от терористите намират убежище в съседен Пакистан. Десетилетният конфликт на Исламабад с Индия вече е в миналото, но кръвта продължава да се лее - заради религиозната нетърпимост между сунити и шиити. Християните са малцинство и често са обект на насилие и терористични нападения. На фона на вътрешните конфликти в региона бушуват и природни бедствия, които опустошават допълнително разклатената държава.

Редактор: Гергана Тенева