През 2014 г. имаше оплаквания от неговия стил на ръководство

Доналд Тръмп, който беше избран за президент на САЩ, предложи на ген. Майкъл Флин поста на съветник по въпросите на националната сигурност, пише БГНЕС.

По темата

Генералът от запаса е уважаван командващ офицер от военното разузнаване, чиято дейност е подпомагала битката срещу бунтовнически групировки в Афганистан и Ирак. Той беше водещ съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната кампания.

Флин е критикуван за безкомпромисната си позиция по отношение на радикалния ислям.

Засега не е ясно дали предложението на Тръмп ще бъде прието.

Съветникът по въпросите на националната сигурност има една от най-влиятелните позиции по въпросите на външната политика, както и по най-неотложните въпроси за сигурността на страната, включително битката срещу ИДИЛ, предизвикателствата от Китай в Южно Китайско море и отношенията с Русия. Ролята на заемащия този пост при следващия президент вероятно ще бъде още по-значима поради почти пълното отсъствие на опит у Тръмп по въпросите на националната сигурност.

Ако приеме поста, Флин ще бъде основната връзка на Белия дом с Пентагона, Държавния департамент и разузнавателните агенции и ще разполага с екип от около 400 души.

Флин напуска армията през 2014 г., след като президентът Барак Обама го уволни като шеф на военното разузнаване заради оплаквания от неговия стил на ръководство.