Според разследващите той е нанесъл щети са за стотици хиляди лева

Действащ министър стана клиент на прокуратурата. Петър Москов официално получи три обвинения заради скандала с ваксините. 

По темата

Според разследващите той е нанесъл щети са за стотици хиляди лева. Освен това целият Министерски съвет ще трябва да дава обяснения по случая.

„Не разбирам къде е моето финансово прегрешение”, бе първият коментар на здравния министър в оставка Петър Москов, който излезе от столичното следствие вече като обвиняем.

Две от обвиненията срещу него са свързани със самия бартер на ваксини, който той направи преди година. Третото обвинение е за безстопанственост.  Според обвинението един от заместниците му Адам Персенски му е бил съучастник. Защитната теза на двамата съвпада.

Скандалът с ваксините започна миналия октомври. Тогава слухът за опасна ваксина против Хепатит Б, която не е разрешена за ползване в България,   изправи на нокти хиляди родители.

После се появи проблема с петвалентните ваксини, внос от Турция. 

"Ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, прилагана е и ще продължи да бъде прилагана. Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това нещо на българските родители. Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди”, заяви Москов.

С обвинение се сдоби и неговият заместник Адам Персенски. Мярката му за неотклонение е подписка, а адвокатът му уточни, че обвинението срещу него е за длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай заради размера на стойността.

"Никой не казва, че ваксините „Пентаксим”, които ние сме получили от Турция, са за 3-4 милиона. Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 милиона, а дариш нещо за 400 хиляди, е престъпление? Те ни обвиняват само за това, което сме дали”, заяви зам.-министърът.

В крайна сметка прокуратурата не се занимава с това дали ваксините са безопасни. А дали замяната им срещу 5 милиона дози наши ваксини срещу туберколоза е ощетило държавата или не.

Повече гледайте във видеото.