Ексклузивно интервю за NOVA даде египетският Индиана Джоунс - д-р Захи Хауас

Гробницата на Клеопатра е на път да бъде открита съвсем скоро! Това разкри пред NOVA египетският Индиана Джоунс - д-р Захи Хауас. Световноизвестният учен изнесе лекция по време на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в София.

По темата

Той е най-популярният египтолог в света. Участва в почти всеки филм на тема Египет в популярните канали „Дискавъри”, „Хистори ченъл” и „Нешънъл джиографик”.

Захи Хауас се смята за откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза. Отрича теорията, че пирамидите са построени от извънземни цивилизации.

„Това е абсолютно невярно! Аз открих гробниците на строителите. Те са египтяни и не са били роби”, смята д-р Захи Хауас.

И не само това. Ръководител е на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон. Преди години той обяви, че най-прочутият в света фараон е счупил тежко крак, получил инфекция и това е причинило смъртта му.

Съществува ли „проклятието на фараоните“?

„Хората вярват, че действително има проклятие, защото човекът, който открива гробницата на Тутанкамон - лорд Карнавон умира след 5 месеца”, обяснява д-р Захи Хауас.

С проклятието на Тутанкамон се сблъсква и самият той.

„Взехме мумията, поставихме я в скенера за изследвания и той спря изведнъж”.

На връщане за Луксор на косъм успяват да не прегазят дете на пътя. Продължавайки в долината на царете сестрата на египтолога се обажда, че съпругът ѝ е починал. Пристигайки пък му съобщават, че министърът на туризма е получил инфаркт.

„А когато дадох интервю за японската телевизия пред гробницата му, точно в този момент се появи буря, хвърчеше пясък”, разказва д-р Хауас.

С усмивка споделя обаче, че истинското проклятие е, че всъщност то не съществува.

„Навремето крадците, които са осквернявали гробниците, са умирали вследствие на микробите, които са се развивали в мумиите, които най-вероятно са носили смъртоносни болести”, обяснява д-р Хауас.

Идентифицирането на мумията на Хатшепсут - първата жена фараон в древен Египет, също е откритие на египтолога.  Доказва, че тя не е умряла от насилствена смърт.

„Тя е била дебела. Починала е на 55. Била в болна от диабет, но е умряла от рак! Никой не я е убивал, както пише в учебниците по история”, твърди ученият.

До средата на декември доктор Хауас смята, че ще направи откритието на десетилетието.

„Много активно търсим гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Извършваме сондажи и смятаме, че сме изключително близко до разкриването ѝ. Най-вероятно в средата на декември”, обясни д-р Хауас.