Защо и как се стигна до катастрофата?

Астронавтите в Международната космическа станция останаха без коледна трапеза и подаръци. Руският кораб, който вчера падна в Сибирската пустош трябваше да занесе на екипажа почти 3 тона товар, в това число и подаръци за празниците. Защо и как се стигна до катастрофата?

В навечерието на миналата Коледа Михаил Корниенко очаква своите подаръци, грижливо опаковани от неговата съпруга в Русия.

„Сладичко, вкусничко и весело. Пращам му рибни консерви, доматки, сухари, сладки, чипс, крекери. Максимумът е 5 килограма”, заяви Ирина Корниенко.

Учените са засекли странни сигнали от Космоса

5 килограма, които Михаил очаква с нетърпение на 400 километра над Земята.

„Ето, пратили са ми и облекло. Спортно облекло”, обяснява астронавтт Михаил Корниенко.

Тази година обаче празникът няма да е същият. 6 минути след старта си космическият кораб "Прогрес" претърпя авария и изгоря в атмосферата. Части от него паднаха дълбоко в дебрите на руската република Тува.

„Когато са взели последните телеметрични данни - това е било на 383-тата секунда. Оказва се, че бордовите системи не работят”, обяснява проф. Георги Сотиров от Института за космически изследвания към БАН.

Астронавт от НАСА гласува от Космоса

Ето какво представлява един товарен космически кораб. Виждаме го без ракетата носител - тоест в момент, преди да се скачи към Международната космическа станция. Товарните кораби от този тип са с дължина около 7 метра и диаметър около 3 метра. Могат да пренесат в Космоса близо 2500 килограма багаж.

Загубата на "Прогрес" се изчислява на 4 милиарда рубли. В кораба е имало ценна апаратура - оранжерия за отглеждане на хранителни растения.

„Изгубен е и образецът на новия скафандър, който е трябвало да премине изпитания на борда на космическата станция”, добавя проф. Георги Сотиров от Института за космически изследвания към БАН.

Шестимата астронавти имат още един шанс да получат подаръци за празниците. На 9 декември към станцията ще полети японски товарен кораб.