Причината за това откриха японски учени

Работата в шумно кафене е по-продуктивна, отколкото в офис, защото безгрижното фоново бърборене не е толкова разсейващо, колкото разговор на колегите, съобщава БТА.

По темата

За да докажат тази своя теза японски учени накарали доброволци да изпълняват задачи на компютър, като им пускали да слушат разговори в помещението или безсмислени шумове. Те установили, че обсъждането на работни задачи е много по-разсейващо от случайните звуци или дочутите реплики на непознати.

"Околната реч често пречи на работата, особено в офиси от отворен тип. В такива е трудно да бъде направена звукова изолация. Затова възможно решение е да бъдат маскирани съдържателните разговори с други звуци. Това е много полезно за постигане на удобна среда", казва Такаширо Тамесу от университета Ямагучи в Япония.

Изследването показа, че музиката и смислените разговори предизвикват по-високи нива на раздразнение от безсмислените шумове и влошават по-сериозно изпълнението на задачите.

Изводите на японските учени са в съзвучие с установеното от британски психолози, че разговорите по мобилен телефон и по телефон с хендсфри устройство са еднакво разсейващи за шофьорите, защото именно репликите отвличат вниманието от пътя.