Дали ще я намерят?

Реформаторите - готови да правят правителство. След като стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев вероятно ще избере тях за третия мандат, десните започват да търсят подкрепа. Ще я намерят ли?

Интригата около това в кого ще отиде третият мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламента вече се разплита. В предаването "Панорама" държавният глава заяви, че „няма как да даде мандата на друг, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на страната и достойното представяне в НАТО”. Така според него „логичният избор би бил Реформаторският блок” като уточнява, че думите му са с голяма степен на вероятност.

Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е РБ

Реформаторите са готови да вземат мандата.  Но ще опитат да го реализират, само ако си осигурят подкрепата на други партии.

„Ако няма мнозинство, няма смисъл въобще да се говори за правителство”, обясни Румен Христов от Реформаторския блок.

Първи в листа за преговори са доскорошните партньори от ГЕРБ. Опитът обаче може и да е обречен. От ГЕРБ остават на позицията си, че категорично трябва да се отиде на предсрочни избори. От БСП не може да се очаква да дадат подкрепа за десен кабинет. ДПС говорят не за спасяване на мандата, а за дата за предсрочния вот. Най-склонни на подкрепа са Патриотите. Но само срещу ясна програма, която да включва и техни политики.

„Разбира се, трябва да търсим 121 депутати, но ако ние не постигнем обща договорка с ГЕРБ, няма смисъл да се продължава”, обяснява Румен Христов от Реформаторския блок.

В следващите дни реформаторите ще се съберат на заседание, за да търсят възможен изход от ситуацията.

За ГЕРБ очевидно не стои друг вариант, освен предсрочни избори. Това стана ясно от писмо на Бойко Борисов по повод 10-тата годишнина на партията. В него Борисов казва, че ГЕРБ ще положи всички усилия, за да спечели нов управленски мандат. Но ще участва и ще оглави правителство само ако са първа политическа сила на вота. А като основна цел Борисов посочва самостоятелно управление.