Потопете се в живота на мегаполиса днес от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване “Без багаж“ ще отведе зрителите на разходка в Мале -столицата на Малдивите, днес от 13.00 ч. по DIEMA. Градът често остава встрани от плановете на туристите, но има какво да покаже. На площ от 5.8 кв. км. живеят около 133 500 души. Още в първия миг те поема тълпата. Тесни улички, сериозен трафик и неизменната петъчна молитва са част от живота в града.  Контрастът с романтичните острови, за които всички мечтаят, е огромен.  Веднага разбираш, че си в предимно мюсюлманска страна и без да ти казват, си сигурен, че Мале е един от най-гъсто населените градове в света.  Състои се от централен остров, остров - летище, и два други острова.

Снимките на приключенците от “Без багаж“ в Мале може да разгледате ТУК

През последните години, островът е бил значително разширен чрез операции по депониране. Едно единствено търговско пристанище на главния остров служи като център на всички търговски дейности в страната.  Централният остров е силно урбанизиран, като цялата земна повърхност е застроена.

Първите заселници на малдивски острови били дравидите, които пристигнали от съседните брегове на  Индийския субконтинент и крайбрежието на Цейлон. По отношение на език, културни традиции и фолклор, влиянието на дравидите е голямо.

Други изследователи намират връзка с древните тамили. Смята се, че рибарите от Гираавару използвали пясъчната плитчина в южния край на техния атол за почистване на риба тон след добър улов. Поради голямото количество риба, тонове карантия и кръв били изхвърляни във водите наоколо и пясъчната плитчина изглеждала като голяма локва кръв.  "Maa" (от санскрит) означава голям, а "Le" означава кръв.

Традиционно първите жители на Малдивите, които включват хората Гираавару, не са имали царе. Те живели в просто устроено общество и се управлявали от местния старейшина. Един ден с голям кораб от субконтинента пристига принц Коимала. Гираавару забелязали кораба и отдалеч го приветствали. Те позволили на принца да се засели на голямата плитчина в средата на кървавите води. Принцът  наредил да засадят дървета върху пясъците. Бил построен и дворец. 

Съвременният град е превърнат в търговски пост от португалците през 16 век. Никой не иска да живее на Мале, споделят местните. Тук са по необходимост. Наемите са високи и все по-често хората предпочитат да живеят на близкия остров Вилимале. Само преди няколко десетилетия 95% от Вилимале са били покрити от джунгла, а рифът е бил чудна градина. Изграждането на пристанище, за съжаление, унищожава голяма част от рифа и околната среда. Наблизо е Тилафуши - островът, където преработва боклука на Мале. Често от там се вижда димен стълб.

Мале си осигурява вода от обезсолени подземни води чрез принципа за обратна осмоза. Електрическа енергия се генерира с помощта на дизелови генератори. Отпадните води се изпомпват непреработени в морето. Твърдите отпадъци се транспортират до близките острови, където се използва за запълване на лагуни. Дори самото летище е построена по този начин…

Не пропускайте да се потопите в потайностите на Мале с “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA. 

Всички епизоди на “Без багаж“ може да гледате в официалния канал на предаването във Vbox7.com