Крайнодесните признаха загубата си

Ван дер Белен печели 53.6% срещу 46.4% за кандидата на „Партия на свободата“ Норберт Хофер. Това сочат прогнозните резултати на  австрийската телевизия, предадоха AFP и Ройтерс.

По темата

Крайнодесните в Австрия признаха загубата си, след като прогнозните резултати показват, че техният кандидат е победен от подкрепения от Зелените независим кандидат , предаде AFP. 

„Искам да използвам тази възможност да поздравя г-н Ван дер Белен“, каза главният стратег на „Партия на свободата“ Херберт Кикл пред австрийски медии. Крайнодесният кандидат Норберт Хофер загуби изборите за президент на Австрия, предаде и BBC. Във „Фейсбук“ той описва себе си като „безкрайно тъжен“ и поздрави Александър Ван дер Белен, бивш лидер на „Зелените“, с победата. „Поздравявам Александър Ван дер Белен с успеха му и призовавам всички австрийци да са единни и да работят заедно“, пише той. 

Тези избори са разглеждани като сигнал за представянето на популистките кандидати на предстоящите избори в ЕС, макар постът да е церемониален, коментира "Фокус". Резултатите със сигурност ще бъде приветствани от партиите на статуквото и властите в ЕС. 
Догодина в Германия, Франция и Нидерландия ще се проведат избори, преди които анти-мейнстрийм и анти-имигрантски партии печелят популярност.