Политическата криза в Италия - широко коментирана в интернет

Италианският премиер призна провала си на референдума и каза, че ще подаде оставка.

Гответе се Оланд и Меркел - вие сте следващите”. Така потребители в социалните мрежи коментират резултатите от референдума в Италия и оставката на премиера Матео Ренци.

„Италия се произнесе… с ЕС е свършено .. #Brexit #Bluehand #italyreferendum ”, пише други потребител.

 

По темата

Реформата, предложена от премиера Матео Ренци, предвиждаше съсредоточаване на властта в ръцете на правителството и намаляване силата на Сената, чрез драстично орязване на броя на сенаторите - от 315 на 95. Причината за това предложение беше честото блокиране на решенията и постоянните политически кризи, в които страната изпада – за 70 години се смениха 63 правителства.

Ако референдумът беше подкрепен от гласоподавателите, щеше да бъде променена почти една трета от съдържанието на Конституцията. Според Матео Ренци, проевропейски политик, така щеше да се ускори прокарването на законите.

Тъй като референдумът не мина, експертите смятат, че редица големи италиански бaнĸи ca изпpaвeни пpeд pиcĸa oт ĸoлaпc в cлeдвaщитe мeceци. Същевременно Италия е сред трите водещи икономики в Еврозоната.

Премиерът Ренци се беше заканил да подаде оставка, ако референдумът не мине. И го направи.

ИТАЛИАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ПОДАДЕ ОСТАВКА - ГАЛЕРИЯ

Сега в Италия са на път да управляват популистите. 

Всичко това даде повод на евроскептиците широко да коментират темата в социалните мрежи. 

„Италианското домино падна”, пишат потребители.

„Да направим Италия велика отново”, пише друг в социалните мрежи (бел. ред. – „Да направим Америка велика отново” е лозунг, използван от Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания). „Матео Ренци се сблъска със съкрушителен провал на истинско гласуване. Целият свят е срещу глобализма”, продължава коментарът. 

„Поздравления #Italy, че си върнахте прекрасната страна”, пишат още хора в интернет. 

 

„Хората по целия свят се събуждат:

Brexit

Тръмп президент

#ItalyReferendum

Следват - #AFD в Германия & #LePen2017 във Франция”. 

„Първо Brexit, след това Тръмп, сега Италия.  През 2017 г. се нуждаем от Франция, Германия и  Холандия. #ItalyReferendum #Austria #VanDerBellen #NZ”, пишат още в социалните мрежи. 

Резултатите от референдума в Италия станаха още един повод за притеснение сред европейските лидери. Същевременно еврото се обезцени рязко спрямо останалите основни валути, достигайки 20-годишно дъно. 

Ще продължи ли евроскептичната вълна в Европа - предстои да разберем. 

Редактор: Ина Григорова