Прокуртурата се самосезира по случая

Мъж почина, след като му била прелята кръв, заразена с малария. Това разкри екипът на „Господари на ефира”. Здравното министерство започва проверка по случая, самосезира се и прокуратурата. 

Преди 11 дни Манушак Хачиян довела 80-годишния си баща в белодробната болница. Диганозата - тежка пневмония. При рутинните изследвания обаче лекар открива съмнения за малария. Ден по-късно съмнението е потвърдено. Проверката показва, че няколко дни по-рано вероятно в кардиологичното отделение на университетската болница му е прелята заразена кръв.

Кръвта била дарена от чуждестранен студент при акция на БЧК в русенския университет. Той е съобщил в анкетната карта, че е боледувал от малария.

Кръвта от дарители отива в центъра по трансфузионна хематология в Плевен, но не се изследва за малария. Дали заразата е причина за смъртта на русенеца, който имал и много други заболявания, ще се разследва. 

Дъщерята на починалия пациент все още не е решила дали ще съди болниците, в които баща й е изкарал последните дни от живота си. Лекарите уверяват, че се вземат мерки да не бъдат заразени и други хора.

Репортер на „Господари на ефира” се срещна с управителя на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев.

„Проблемът не е при пациента. За съжаление, починал е, но така или иначе проблемът е в тази последователност от събития, които касаят вземането, изследването на тази кръв и доставката й до леглото на болния. Пациентът има малария. Дали тази малария е допринесла за смъртта му или не, това е въпрос на друг разговор, друга компетентност. В този случай нашата болница няма връзка въобще със заразяването, с вземането на кръвта, с пропуска, който е направен на ниво взета кръв, тъй като момчето е казало, че е боледувало от малария в неговата анкета. Няма връзка с перфектно свършена работа от гледна точка на диагностиката“, коментира д-р Дачев. 

Репортер: Мартин Георгиев