От общината апелират жителите на града да бъдат внимателни

По коледната елха в Благоевград протича ток с високо напрежение - 220 волта. От общината апелират към жителите на града да бъдат внимателни.

"Елхата и поставените празнични елементи, са осветени чрез лампи, по които протича високо напрежение. Това е и причината те да бъдат оградени, за да се избегнат инциденти. Много често обаче деца прескачат заградения периметър, за да се снимат отблизо с поставените фигури, но това може да доведе до нежелани инциденти. Има и поставени табели, които оповестяват опасността, но апелът на Община Благоевград е те да бъдат взети под внимание от родители и деца", се посочва в съобщение от Община Благоевград.  

Коледната елха в Благоевград грейна пищно в началото на месеца за радост на жителите на града. Няколко дни по-късно, обаче стана ясно, че по нея протича електричество с напрежение 220 волта. 

"Украсата е много красива, първо искам да кажа, атрактивна е за всички граждани и жители, гости на Благоевград, но тя е много опасна. По нея тече 220 волта ток. Много силен, много силно напрежение и призоваваме всички граждани и гости на Благоевград, нека идват, нека се снимат, да се радват на украсата,както и ние, но да бъдат много внимателни", обясни Яна Янакиева от отдел ''Култура'' на Община Благоевград. 

Силен ток тече и по празничните елементи около коледното дръвче, разположени на площада пред сградата на общината, с които децата често се снимат. За да обезопаси района, общината огражда опасните играчки по този начин, за да се снимат и докоснат до тях,  децата обаче често прескачат огражденията. Класният ръководител на 3 Б разбира за опасната коледна украса от нас. 

"Ние преди, когато минахме с моя клас, не сме минали точно от там. Не знам,кагато са сами какво може да се случи. Сега ще им обясня за опасността пред елхата щом вече сме информирани", каза Димитрина Качева, класен ръководител. 

За справка, в други общини в района токът, протичащ по коледните дръвчета е между 12 и 24 волта. Тук добави чия ще е отговорността, ако стане инцидент и че от общината са наясно с това, но ще оставят украсата в този и вид

Репортер: Екатерина Николова