Какво прави машината толкова специална?

След като новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви, че иска отмяна на правителствената поръчка за два нови самолета „Air Force One”, австралийският сайт ABC изготви списък с предимствата на машината.

СНИМКИ НА ВПЕЧАТЛЯВАЩАТА МАШИНА ВИЖТЕ ТУК

Самолетът може да се зарежда с гориво и във въздуха

Това е възможно благодарение на специален отвор за гориво на носа на машината, който се свързва с горивна помпа от друга, летяща над него машина.

Изключителна бързина

„Air Force One” може да лети със скорост над 965 км/ч. Според докладите от черния за САЩ 11 септември 2001 г. пилотите на придружаващите президентския самолет изтребители F-16 помолили колегата си от „Air Force One” да намали.

Операционна на борда?

Част от оборудването на „Air Force One” е операционна маса и куп други медицински принадлежности. В хладилник се съхраняват и банки кръв от същата група като тази на държавния глава.

На борда има и две кухни, които могат да поберат до сто души едновременно.

Разбира се, има и душ, който е на разположение на президента по всяко време.

Kоманден център във въздуха

На борда на „Air Force One” има конферентна зала, подобна на т.нар. „Situation room" в Белия дом. Има и специално обособена част, в която могат да се превозват представители на медиите.

При необходимост президентът има възможност дори да направи обръщение към нацията от въздуха.

Летящ бункер

Въпреки че материалите, които се използват за направата на „Air Force One”, са строго пазена тайна, е известно, че самолетът може да послужи като бункер в случай на ядрена атака. Той е способен да отблъсне въздушни ракети, а електронната му защитна система може да заглушава вражески радари.

Никога не каца на терминал

Авиоексперти потвърждават, че самолетът на американския президент никога не каца на определите за целта места – терминалите на летищата.

КАК ИЗГЛЕЖДА САМОЛЕТЪТ НА ТРЪМП ВИЖТЕ ТУК

„Air Force One” или самолетът на Тръмп?

Доналд Тръмп понастоящен лети с частния си „Боинг 757”, оборудван с мебели от бяла кожа, куп златни предмети, голям телевизор и спалня. В никакъв случай обаче той не отговаря на критериите за сигурност.

Редактор: Маргарита Стоянчева