Това обяви Американският национален център за данни за снега и леда

Макар и вече Северната полярна област да трябва да замръзва, морският лед през ноември отново е с рекордно ниски стойности - за седми път през 2016 г., информира "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Площта на арктическия плаващ лед през ноември е била 9,1 милиона квадратни километра, с 800 000 кв. км под рекорда от 2006 г. Разликата е по-голяма от площта на щата Тексас. Това е седмият месец тази година с рекордно ниски стойности, обяви Американският национален център за данни за снега и леда. 

Температурите в Арктика са безпрецедентно високи тази есен

В Баренцово море край Норвегия ледът отново намаля с 50 000 кв. км, вместо да се увеличи. През ноември там времето трябваше да е студено, но не беше. Този район е важен, защото неотдавнашно изследване свърза плаващия лед там с екстремни метеорологични явления на по-малка географска ширина. 

"Почти сигурно е, че тази зима ще има необичайно време", каза Дженифър Франсис от университета "Рътгърс". 

Нивата на плаващия лед са безпрецедентно ниски, откакто районът се наблюдава със спътник. На места арктическият въздух е бил с 10 градуса по-топъл от нормалното, а морската вода - с 4 градуса над нормалното. Това е предотвратило образуването на лед. Специалистите обясниха ниските стойности с естествени метеорологични явления и причиненото от човека глобално затопляне.